• Terug
 • Home
 • Index van ruim 22.000 personen algemeen
 • Op www.ysa.nl of Web zoeken
  Administratiekantoor YSA - Secuur in cijfers
     

   

  Stamboomprogramma STA-DATA

  DE MODERNE KAARTENBAK

 • In de tachtiger jaren van de vorige eeuw (1987) kreeg de papieren kaartenbak met persoonskaarten een elektronische concurrent. Dat ging zo: Er was een gegevensverzameling bestaande uit duizenden personen. Het was een uitdaging om de onderlinge relaties in de kaartenbak op een visueel aantrekkelijke manier zichtbaar te maken. Er waren wel enkele criteria. Afhankelijk van de relatie moest er door de kaartenbak gewandeld kunnen worden. Er moest gezocht kunnen worden naar willekeurige personen. Het systeem moest zelf een bestaande verwantschap kunnen uitzoeken. Een snelle toegankelijkheid van de gegevens stond steeds voorop. Het moet duidelijk de relaties tonen.
  Voorgaande eisen resulteerde toen in het stamboomprogramma STA-DATA. Het past op nieuwe computers, maar ook op de oudere systemen. Er hoeft geen Windows op de computer aanwezig te zijn. Het mag wel, het MS-DOS programma werkt ook in een Windows omgeving. Het stamboomprogramma STA-DATA kan automatisch internetpagina's maken en deze ook volledig automatisch uploaden. De uitgebreide indexpagina's worden uiteraard ook automatisch aangemaakt.
 • De afgelopen jaren is de belangstelling naar onze "roots" steeds toegenomen. Een verzameling van voorouder-gegevens kan interessant zijn om diverse redenen:
  - een persoon kan meerdere keren gehuwd zijn of,
  - uit een huwelijk worden meerdere kinderen geboren en
  - bij elke persoon kan een verhaal worden geschreven.
 • VOORBEELDEN

 • In de belangstelling staat de zalig verklaarde Anno Sjoerd Brandsma geboren in Ugoklooster onder Bolsward. De professor is bekend onder zijn kloosternaam Titus Brandsma.
 • Epke Zonderland
  De voorouders van Epke hadden misschien geen goud, maar ze hadden wel land! Ze waren boer op Sonderlant, de stemdragende plaats 13 onder Lytsewierrum (Lutkewierum). Sietske Bloemhof van Tresoar zocht het uit. De boerderij Sonderlandt (Sunderland, Zonderlant) wordt al in 1543 genoemd. Het was één van de grotere boerderijen van het dorp. Waarom of die de naam Sonderlant had is dan ook een raadsel. Het huidige adres van de boerderij is Sânleasterdyk 21. Bron: Tresoar
 • Er is een selectie gemaakt van personen, voornamelijk die welke geboren zijn voor 1923. Door het stamboomprogramma STA-DATA zijn de html-pagina's gemaakt. Veel voorkomende familienamen zijn:
  Andela,
  Hettinga,
  Hollander,
  Jorna,
  Terwisscha van Scheltinga,
  Ypma en
  Zeinstra.
  Deze pagina's kunnen als startpagina dienen om een wandeling te maken door de stamboom. De oorspronkelijke stamboomverzameling is thans meer dan 45.000 personen groot. Alle gegevens zijn verzameld en ingevoerd in het stamboomprogramma STA-DATA. Bij veel personen zijn aanvullende teksten opgenomen. Om reden van privacy is een selectie gemaakt uit de grote verzameling. Veelal relatief jonge personen worden daarom niet genoemd op deze site.
 • De indexpagina's geven toegang op voornaam, achternaam en geboorteplaats naar ruim 22.000 personen.
 • Van het koningshuis is een verzameling (voorheen afzonderlijk in de map KONI, nu geintegreerd in de map STAM) opgezet bestaande uit ruim 1300 personen. Een mooie voorbeeldpagina is die van de oude Willem I van Oranje Nassau. Willem I heeft uit elk van zijn vier huwelijken een aantal kinderen.
  De lijn naar dochter Catharina van onze Willem-Alexander wordt bij ieder kind steeds aangegeven met een sterretje voor de naam van het kind. Door elke keer dit kind te kiezen, kom je bij Willem-Alexander, en bij zijn dochter Catharina Amalia Beatrix Carmen Victoria uit. Bijzonder hierbij is dat de lijn naar de huidige generatie via meerdere paden te bewandelen is, omdat er gemeenschappelijke voorouders zijn.
 • Nog een voorbeeld van een flinke verzameling personen in stamboomprogramma STA-DATA is te vinden bij Sietze Elsinga https://www.elsinga-s.eu/stadata/ met ruim 22.600 personen.
 • KENMERKEN VAN STA-DATA

 • Alle personen zijn vlot terug te vinden middels het zoekscherm. Alle personen kunnen worden gerangschikt op voornaam, achternaam, geboortedatum of geboorteplaats enz. Hierbij is het typen van enkele letters meestal voldoende om de gewenste persoon in beeld te krijgen.
  Het is heel aangenaam middels de pijltjes-toetsen te navigeren door de stamboom. Een gebruiker vertelde dat "ondanks de tijd die in de invoer gaat zitten, je steeds meer plezier krijgt in STA-DATA, omdat het ook duidelijk de relaties toont."
 • Terug Home