Administratiekantoor YSA

Bestaand boekhoudprogramma YSA-Plus
is opnieuw verbeterd - oktober 2007

 

  1. Inleiding

 • Het boekhoudprogramma YSA-Plus heeft zich bewezen. Er is nog steeds vraag naar betrouwbare boekhoudsoftware voor ondernemers en boekhouders. De ondernemer kan er mee factureren. De boekhouder kan de boekhoudingen van al zijn klanten bijhouden. De mogelijkheden zijn groot, terwijl de bediening zo eenvoudig mogelijk is gehouden.
 • Omdat YSA-Plus een DOS-programma is, zijn er meerdere mogelijkheden ingebouwd om afdrukken te maken. Er kan nu tevens een afdruk naar Pdf-formaat worden gemaakt.
 • Er zijn de afgelopen tijd diverse kleine en grote verbeteringen doorgevoerd. Deze zorgen voor een meerwaarde van het boekhoudprogramma.
 • We noemen nog een enkele bijzonderheid. De ondernemer kan facturen met- of zonder BTW-prijzen. Deze eigenschap kan per debiteur worden vastgelegd, maar ook in 1 keer voor de hele boekhouding.
  top
   

  2. Gemakkelijker verwijderen van items

 • In praktisch elk bestand kunnen de items welke overbodig zijn geworden, eenvoudig en gemakkelijk worden verwijderd. We noemen hier:
  - relaties (debiteuren, crediteuren en overig)
  - grootboekrekeningen
  - grootboekrekening-groepen
  - dagboeken
  - artikelen
  - artikel-groepen
  Bijzonder aandacht is besteed aan het verwijderen van meerdere items na elkaar. Om dit gemakkelijk te maken het volgende belangrijk.
  Tijdens de DELETE-aktie blijft hierbij steeds de ranschikking van de items binnen het keuze-scherm gehandhaafd. En ook de positie van de inhoud van het keuze-scherm blijft behouden.
  Indien het item nog in gebruik is, dan kan het niet worden verwijderd. De oorzaak wordt in dat geval steeds aangegeven.
  top
   

  3. Mogelijk inlezen van dagafschriften van alle banken

 • Inlezen van dagafschriften uit formaat MT940 Rekeningoverzicht.
  De indeling van de informatie in het bestand is gebaseerd op het z.g. SWIFT-formaat. SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) is een internationaal, elektronisch communicatienetwerk dat door banken over de hele wereld gebruikt wordt voor informatie-uitwisseling. Hierover is een universeel gestandaardiseerd formaat vastgesteld.
  Het inlezen in YSA-Plus werkt perfect:
  - ingavemogelijkheid locatie van het bestand (de locatie wordt gekoppeld aan het dagboek).
  - controle op aanwezigheid van bestand.
  - controle of bestand het goede kenmerk bevat.
  - opgave van gevonden bankrekeningen in het bestand.
  - opgave van het aantal mutaties.
  - ingavemogelijkheid van datum-vanaf en datum-t/m.
  - opgave van aantal gecreeerde boekingsregels van aantal ingelezen mutaties.
  - automatsich bijstellen van de datum-vanaf en datum-t/m t.b.v. de volgende inleesactie.
  - onthouden van het laatste gebruikte dagboek
  - ieder beginsaldo van een rekeningafschriften wordt ingelezen.
  - alle informatie van het afschrift wordt ingelezen, waaronder het banknummer of postbanknummer.

  Ondanks de standaard blijkt in de praktijk verschillen in de output. Deze verschillen zijn zo goed mogelijk opgevangen. De import is getest voor de volgende banken.
  - ABN-Amro Bank, downloaden uit internetbankieren.
  - Rabobank, downloaden uit internetbankieren.
  - Postbank, uit GTZ.

  Het is mogelijk om in het boekhoudprogramma YSA-Plus om interactief te zoeken naar items die voorkomen op het afschrift en bovendien naar (bank-)rekeningnummers.
  Het SWIFT MT940-formaat wordt door veel banken ondersteund.

  Naast dit bestandsformaat biedt YSA-Plus ook import uit Postbank (Ascii-Girotel), Rabobank (dBase-formaat) en Rabobank Bulk Rekening Informatie (BRI, voorheen ERI)
  top
   

  4. YSA-Plus blijft voorlopig in de lucht

 • Dit boekhoudprogramma YSA-Plus wordt momenteel nog erg veel gebruikt. Omdat het uitstekend werkt op Windows XP kan het zeker nog 10-tallen jaren mee. Onder Windows-XP kan dit boekhoudprogramma prachtig in volledig scherm werken. Onder druk van klanten verlengt softwaregigant Microsoft de levering van het XP-besturingsprogramma. Grote computerfabrikanten zoals Dell en Hewlett-Packard mogen nog tot eind juni volgend jaar XP op hun computers leveren. Daarna moet de overstap naar het nieuwe besturingssysteem Vista volledig zijn gemaakt. Dell begon in januari van 2007 met de installatie van Vista op alle computers. Maar veel klanten bleken zo ontevreden over Vista, dat Dell in april opnieuw begon met het leveren van computers met XP.
  Naar men zegt wordt zelfs al mogelijkheid geboden voor downgrade van Vista naar XP.
  YSA-Plus werkt zoals gebruikers ons melden ook onder Windows Vista. Opvallend is wel dat het niet in volledig scherm schijnt te werken. Wellicht dat de venstergrootte wel aangepast kan worden.
  top
   

  5. Licentie-code voor YSA-Plus kan vooraf worden gegeven

 • Wij kunnen nu bestaande gebruikers vooraf vertellen welke licentie-code ze moeten gaan invoeren nadat ze de update hebben geplaatst. De code is afhankelijk van de harddisk. In het huidige boekhoudprogramma kan in het onderdeel 'Installatie' bij onderdeel 'Dit programma' de harddisk-code worden uitgelezen. De licentie-code is hierop gebaseerd.
  top
   

  6. Een alternatief voor YSA-Plus is boekhoudprogramma HOF

 • Nieuwe gebruikers kunnen nu kiezen voor een modern Windows boekhoudprogramma HOF. Dit programma is geheel opgebouwd met YSA-Plus als voorbeeld. De manier van inboeken, het factureren en andere mogelijkheden lijken heel erg op dat van YSA-Plus. Via onze site vindt u de link naar de leverancier van HOF.
  top
   

 
Naar de website www.ysa.nl ...